kotły gazowe

 

 

Kotły gazowe produkowane są w wersji stojącej (stojące bo stoją na podłodze) – większe pojemności wodne i moc oraz w wersji wiszącej – często przystosowane do zabudowy między szafkami kuchennymi lub łazienkowymi. Większość producentów produkuje kotły gazowe opalane gazem ziemnym i propanem-butanem. W przypadku gazu płynnego dochodzi montaż zbiornika na propan-butan. Można je podzielić na kilka grup: Kotły jedno i dwufunkcyjne z otwartą komorą spalania – prawdopodobnie najtańsze i najprostsze w budowie kotły gazowe, zapewniające w podstawowej wersji tylko centralne ogrzewanie - jedna funkcja lub centralne ogrzewanie i ciepłą wodę – dwie funkcje. Kotły jedno i dwufunkcyjne z zamkniętą komorą spalania „Turbo” – podobnie jak poprzednie w wersji z jedną funkcją zapewniają tylko centralne ogrzewanie – z dwoma - również ciepłą wodę ale dzięki zamkniętej komorze spalania nie pobierają powietrza potrzebnego do spalania z pomieszczenia w którym są zainstalowane. Ma to duże znaczenie w sytuacji gdy nie ma wydzielonego specjalnego pomieszczenia kotłowego i urządzenie musi być umieszczone w kuchni czy łazience. Koszt wyższy od poprzednika lecz większy komfort i bezpieczeństwo. Kotły kondensacyjne jedno i dwufunkcyjne – w funkcjach podobne do poprzedników ale w konstrukcji bardziej skomplikowane, posiadające zamkniętą komorę spalania, oszczędniejsze w określonych warunkach – odzyskujące ciepło ze spalin, które w przypadku klasycznych kotłów ulatują do komina. Komfortowe i bezpieczne lecz znacznie droższe od poprzedników.